marți, 2 noiembrie 2010

Cursul trei - Etapele dezvoltarii copiluli si adolescentului - E

Pubertatea si adolescenta(14 - 24/25ani).In aceasta perioada se gasesc trei etape mai mici ale pubertatii si adolescentei:
1. Pubertatea care este intre 10 - 14/15 ani - gimnaziul
2.Adolescenta propriu zisa intre 14/15 - 18/20 ani - liceul
3.Adolescenta prelungita intre 18/20 - 24/25 ani.
In aceasta etapa se remarca aspiratia personala la independenta.Se doreste foarte mult individualizarea.La pubertate emotivitatea oscileaza intre extreme manifestand anxietate, teama si timiditate.Fata de stres puberul manifesta intoleranta, reactionand recalcitrant.Relatiile sale sunt mai tensionate, spiritul contestatar indreptandu-se mai ales impotriva familiei.Se mai oserva atitudinea fata de sexul opus,initial se manifesta o aparenta indiferenta si distantare care ascunde o discreta tatonare a adversarului.
La adolescenta se manifesta un pic alfel starile de afectivitate si deschiderea fata de sine si fata de familie.Fata de sine apar sentimentele superioare, iar fata de familie conteaz empatia parintilor fata de el. Cu copii din aceasta perioada de varsta este nevoie de receptivitate si vigilenta din partea parintilor in a trata cu seriozitate mesajele care parvin din partea tinerilor.
Este important ca parintii sa inteleaga ca de acum inainte educatia seamana mai mult cu o prietenie, prin care se exercita un rol discret, mergand pe dezvoltarea increderii in familie sau persoana de ingrijire.
Lucruri mici dar importante in relatia cu copii la aceasta varsta:
- creati momente speciale, cand sunteti disponibil pentru a vorbi cu copilul.
- impartasiti-i mici secrete pentru a le obtine increderea.
- oferiti-i atentia dumneavoastra speciala.
- plimbarea impreuna, o inghetata, un film, pentru a crea cadrul pentru a discuta mai usor.
- incurajati-i sa participe la activitati care permit sa se amuze sa-si formeze prieteni noi.
Ultima , dar cred cea mai importanta : sa li se asigure o dragoste neconditionata.

Nu uita: Si tu ai fost copil odata, poarta-te cu copilul tau asa cum ai fi dorit sa se poarte ai tai cu tine, dar poate din diferite motive nu ai primit acea dragoste dupa care tanjeai cu asa dor; ai posibilitatea sa oferi acum totul pentru copilul tau sau cel pe care il vei lua in ingrijire.

Un comentariu:

 1. Si tu ai fost copil odata, poarta-te cu copilul tau asa cum ai fi dorit sa se poarteai ai tai cu tine, dar poate din diferite motive nu ai primit acea dragoste dupa care tanjeai cu asa dor; ai posibilitatea sa oferi acum totul pentru copilul tau sau cel pe care il vei lua in ingrijire.  E extraordinar acest fragment :)

  Ar trebuii expus peste tot,pentru toti parintii


  Frumos


  >:D<

  RăspundețiȘtergere