marți, 15 februarie 2011

Activitati cu copii dela 0 - 3 ani

Ce activitati putem face chiar si cu copilul de cateva luni?

Activităţi prin care tu ca un om care iubesti copii si doresti sa le oferi toata dragostea si afectiunea ta poate interacţiona adecvat cu copilul în vârstă de:

-0-1 lună : igiena zilnică, alimentaţie, vegherea somnului, stimularea vederii cu mingi şi baloane colorate, stimularea motricităţii prin mişcarea uşoară a picioarelor, provocarea deschiderii gurii ca reacţie la hrană, se încearcă ridicarea uşoară a capului, stimularea copilului de a ne fixa faţa.

-1- 6 luni: stimularea auzului prin cântece de leagăn, provocarea copilului de a surâde, stimularea de a privi feţele celor din apropiere, exerciţii de a ţine capul drept şi de a întoarce capul când este strigat, solicitări de gânguri, stimularea vorbirii cu emiterea vocalelor a, o, u, e, I, exerciţii de a privi un obiect pus pe masă, stimularea de a întoarce capul când aude jucăria zornăitoare,exerciţii de a se juca cu mâinile, ţinerea unei jucării în mână pt. puţin timp, exerciţii de a se târâ spre o jucărie colorată care emite sunete, chemarea pe numele mic pt a întoarce capul.

-6- 12 luni: exerciţii de a sta în şezut, exerciţii de a merge de-a buşilea, exerciţii de a vocaliza silabe, stimularea auzului cu clopoţelul, jocul cu bila din plastic, exerciţii de a sta singur în picioare, de a păşii cu susţinere, stimulări de acere gestual jucării, exerciţii de a se ridica singur în picioare, stimulări de a repeta cuvântul mama, stimularea pt a ajuta la îmbrăcare, exerciţii de a vedea şi ridica obiectele mici, mersul singur, exerciţii de a arăta gura, ochii, nasul.

-12- 14 luni: de la adulţi copilul obţine încurajare, râs, emoţii, învaţă cuvintele. adulţii sunt parteneri favoriţi pentru jocuri, a fugii după copil, a ne ascunde, a-l prinde, a-l mângâia, copilului îi plac jucăriile zgomotoase, cuburile, îi place să umple cutii cu jucăriile lui, să le golească,

-15- 17 luni: îi place să ajute adultul să facă ordine, mereu îi place să facă acelaşi lucru, îi plac obiectele ce pot fi stivuite, ce pot fi trase pe roţi de o sfoară.Păpuşile pe care le va culca cu el.

-1 an 6 luni: pentru a-şi exersa vorbirea este indicat telefonul de plastic cu care se va juca, doreşte să mâzgălească cu creionul, carioca.

-spre 2 ani: se poate juca singur mai mult timp, dacă este un adult în apropiere, răsfoieste cărţile cu poze, se joacă de-a v-aţi ascunselea.

-Spre 2, 5 ani: nelipsită este maşinuţa la băieţi, fetiţele vor rochiţe frumoase, fundiţe, doresc să li se citească poveşti.demontează şi montează obiecte

-3 ani : preferă jocurile de imitaţie, o trusă de medic, mama şi tata .Ii place să fie dat în leagăn, vârsta imaginaţiei, inventează poveşti, realul şi imaginarul se întrepătrund. Jocurile cu apa, bălăceala, vaporaşe, puzzle, jocurile cu instrucţiuni,materiale de modelat, construit, obiecte reale

NOTA: Dupa cum observati chiar din primele zile de viata a copilului putem sa le fim un sprijin si sa le oferim toata dragostea noastra.Nu uitati niciodata ca sunteti un etalon de viata pentru copii din fata si viata voastra.Oferiti-le tot ceea ce este mai bun din modul vostru de a trai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu