marți, 26 octombrie 2010

Cursul trei - Etapele dezvoltarii copilului si adolescentului-A

Aici , la acest curs ni s-a vorbit despre cunoasterea si dezvoltarea personalitatii copilului.Mai exact despre temperament, aptitudini si caracter.
Este foarte important sa stii cum trebuie sa relationezi corect ca asistent maternal cu un copil luat in plasament in functie de particularitatile de varsta si individuale.
Dar este important si relationarea cu puberul si adolescentul in functie de caracterul acestuia.Etapele pentru relationare sunt bine departajate in functie de varsta acestor copii:
a).primul an de viata;
b). varsta anteprescolara sau "prima copilarie";
c).varsta prescolara sau "a doua copilarie"(3-7ani);
d).varsta scolara mica sau "marea copilarie"(6/7ani- 10/11ani);
e).pubertatea si adolescenta(14-24/25ani).
Fiecare perioada de varsta are importanta ei pentru cresterea unui copil.Va voi scrie doar cateva dintre ele care mie mi s-au parut foarte importante.De exemplu in primul an de viata se spune ca este varsta afectivitatii pure si copilul stabileste achizitii fundamentale foarte importante: apucarea si manuirea elementara a obiectelor, mersul, primele cuvinte, importanta alimentatiei sanatoase a mamei, tactul cpilului, auzul , vazul. Un rol foarte important in aceasta perioada si nu numai il constituie mama si felul ei de a fi: "o super-mama" sau "o mama super-zoo".
Tot in aceasta perioada copilul se dezvolta si pe plan intelectual: memoria, limbajul, inteligenta,comunicarea nonverbala a belelusului.Am sa detaliez in urmatoarele postari despre celelalte etape de crestere a copilului pana la adolescenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu