marți, 26 octombrie 2010

Primul curs - Drepturile Copilului

La acest curs s-a pus accentul pe legi, ordonante si ordine de Guvern care vizeaza drepturile copilului si legile care vizeaza profesia de asistent maternal profesionist conform Legii 679/2003.
Ni s-au explicat conditiile de obtinere a atestatului de asistent maternal profesionist din punct de vedere al legilor si ordonantelor de Guvern.
Am putut auzi care sunt standardele minime obligatorii pentru asigurarea protectiei copilului la asistentul maternal profesionist.Toate legile sunt importante , dar cele pentru protectia copilului sunt si mi se par extrem de importante.
De exemplu in legea 18/1980 se spune o definitie a copilului:
- prin copil se intelege orice fiinta umana sub varsta de 18 ani, exceptand cazurile in care legea aplicabila coplilului stabileste limita majoratului sub aceasta varsta.
-toate statele semnatare a acestei conventii se angajeaza sa respecte si sa garanteze drepturile stabilite in respectiva conventie tuturor copiilor indiferent de : rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau alta opinie de nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere, ori reprezentantul legal.
Ce mi s-a mai parut important au fost drepturile fundamentale ale copilului:
- dreptul la viata al fiecarui copil.
- dreptul la un nume.
- dreptul de a dobandi o cetatenie.
- in masura posibilului, dreptul de a-si cunoaste parintii si a fi ingrijit de acestia.
- dreptul copilului de a-si pastra identitatea, cetatenia, numele si relatiile familiale.
- dreptul copilului capabil de discernamant de a-si exprima liber opinia asupra oricarei idei- opinile lui fiind luate in considerare in functie de varsta si gradul sau de maturitate.
- copilul are dreptul la libertatea de exprimare de a primi si difuza informatii si idei de orice natura sub forma orala, scrisa, tiparita sau artistica.
- dreptul copilului la libertatea de gandire, constiinta si religie.
- dreptul copilului la asociere si libertatea pasnica.
- nici un copil nu v-a fi supus unei imixtiuni arbitrale sau ilegale in viata sa privata, in familia sa, ori corespondenta sa, precum si nici un fel de atac ileegal la onoarea si reputatia sa.
Auzind aceste lucruri si drepturi ale copilului m-am gandit repede la cei din jurul meu , dar mai ales la copii.Ce credeti ca am observat?Dar voi ce observati uitandu-va in jurul vostru?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu